Padotaan väkivallan tulva

Lähi-idän kriisien kärjistyminen on saanut miljoonat ihmiset pakenemaan kodeistaan ja hakemaan turvaa muista maista. Myös Suomeen on saapunut poikkeuksellisen paljon turvapaikanhakijoita, ja puhutaan jopa pakolaistulvasta.

Tulva tai edes virta ei synny itsestään, vaan se vaatii liikkeelle panevan voiman. Nykyisen pakolaiskriisin taustalla näitä voimia on useita, eikä Isis ole niistä ensimmäinen. Taustalla on isojen pelureiden valtapolitiikka, jossa erityisesti Yhdysvallat liittolaisineen on vuosikymmenten ajan järjestelmällisesti pyrkinyt kaatamaan itselleen epämieluisia hallituksia ympäri maailmaa.

Tässä pelissä säännöt venyvät ja liittolaiset vaihtuvat: keskeisin periaate on, että vihollisen vihollinen on ystävä. Kylmän sodan aikana Yhdysvallat tuki islamistiryhmiä heikentääkseen Neuvostoliittoa, ja myöhemmin julisti samat ryhmät terroristeiksi ja vihollisikseen. Nyt se on yhdessä muun muassa Ranskan ja Turkin kanssa tukenut ”maltillisia” islamisteja Syyrian hallituksen kaatamiseksi. Suunniteltua tai ei, on rahaa, aseita ja koulutettuja taistelijoita kulkeutunut huomattavia määriä myös vahvistamaan Isistä. Irakin tilanteesta voi päätellä, tuoko tällainen strategia rauhaa ja vakautta.

***

Kun pakolaisista puhutaan virtana tai tulvana, on vaarana, että puhutaan vain kasvottomasta massasta. Todellisuudessa tuo massa on joukko ajattelevia ja tuntevia ihmisyksilöitä, sellaisia kuin sinä, minä ja alakerran naapuri. Heitä yhdistää moni asia, mutta myös erottaa moni – emmehän itsekään kuulu kasvottomaan massaan.

Tulvan alle joutuessaan ihmiset tuntevat pelkoa ja hätää. Tässä kohtaa pakolaiskriisiin liitetty kielikuva kuitenkin ontuu: Niitä hädänalaisia emme ole me rauhan oloissa ja jonkinlaisen yhteiskunnallisen turvaverkon piirissä Suomessa elävät. Pelkoa ja turvattomuutta synnyttää sodan ja väkivallan tulva, jota kriisialueilta paetaan.

On totta, että täälläkin pelätään. Kun turvapaikanhakijaa puukotetaan tai pakolaisperheen majapaikkaan hyökätään polttopullolla, tuntee rasistisen väkivallan pelkoa varmasti moni vähänkin valtaväestöstä ulkoisesti erottuva, oli pakolainen tai ei.

Myös pelko Suomeen kohdistuvista terrori-iskuista on Pariisin tapahtumien myötä kasvanut – ja juuri siihen terroristit pyrkivätkin. Pelolla kaivetaan juopaa ihmisryhmien välille, synnytetään yhteiskunnallista epävarmuutta ja luodaan pohjaa väkivallalle. Viha synnyttää vihaa. Terrorismia vastaan taistellaan pitämällä huolta heistä, jotka tänne tulevat sotaa ja terrorismia pakoon. Terrorismia ei voiteta sodalla vaan hakemalla poliittiset ratkaisut sotien lopettamiseksi ja eriarvoisuuden vähentämiseksi.

Kirjoitus on julkaistu Eespäin-lehden 4/2015 pääkirjoituksena