Mitäänkö ei olla opittu?

Maanantaiklubilla 6.10. käytiin keskustelu otsikolla "Mitä Kauhajoki opettaa?". Tänään tuntuu siltä, ettei kaikista puheista ja lupauksista huolimatta ole opettanut mitään.

Vallilan amiksessa opiskeleva mieheni soitti puolen päivän aikaan ja kertoi, että koulupäivä keskeytettiin uhkausviestin vuoksi. Päätin olla panikoimatta, näitä uhkauksiahan on tullut ympäri Suomea valtavat määrät, eikä mitään nyt ollut sattunut. 

Vakavasti kuitenkin joka ikinen uhkaus pitäisi ottaa, ja tätä ei tunnuta ainakaan Heltechissä (jonka yksikkö Vallilan amis ja myös oma entinen kouluni on) tajuavan. Myöhemmin tänään nimittäin selvisi, että uhkaukset oli lähetetty koulun rehtorille sekä muutamalle opettajalle jo aamukahdeksalta. Koulu päätettiin tyhjentää puoli kahdeltatoista.

Mitä tuon kolmen ja puolen tunnin aikana rehtori ja nämä muutama opettajaa ovat odottaneet? Ilmeisesti edes muulle henkilökunnalle ei tietoa oltu välitetty. Poliisit "vartioivat" koulurakennusta jo aamulla ennen sen tyhjennystä, mutta pelkällä tarkkailulla olisivat voineet pysäyttää ehkä singon kanssa sisään pyrkijää - koulureppuun kun mahtuu vaikka mitä.

Tässä valossa Heltechin rehtorin Antti Virtasen kommentti Hesarissa 25.9. tuntuu todella tyhjänpäiväiseltä. Virtanen sanoo kaksi päivää Kauhajoen tapahtumien jälkeen: "Viimeistään nyt on ymmärrettävä, että koulu ei ole enää sellainen paikka, jossa ei voisi tapahtua käsittämättömiä asioita. Meilläkin on tarkastettu varauloskäynnit ja koulutettu opettajia vaaratilanteita varten."

Ilmeisesti kouluun kohdistuvaa uhkailua ei kuitenkaan pidetä riittävänä vaaratilanteena. Mitä sitten pidetään?