Opiskelijoita unohdettiin

Julkaistu 1.9. Metro-lehden mielipidepalstalla.


Metro (29.8.) uutisoi: "Suurin osa opiskelijoista tyytyväisiä talouteensa". Jutun pohjana käytetyn tutkimuksen tehnyt Nordea on kuitenkin valinnut aineistonsa varsin epäammattimaisesti.

Suurin osa 1100 yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijasta ei voi edustaa suurinta osaa suomalaisista opiskelijoista. Korkeakouluopiskelijoiden lisäksi opiskelijoita lienevät myös Suomen lähes neljännesmiljoona lukiolaista ja ammattikoululaista.

Monet opiskelijoita koskevat taloudelliset epäkohdat ovat toki keskiasteen ja korkeakoulujen opiskelijoille pitkälti samoja: Juuri voimaan tulleesta pienestä korotuksesta huolimatta opintoraha riittää tuskin vuokran jälkeen ruokaan, vanhempien tulot vaikuttavat vielä täysi-ikäisenkin opiskelijan opintotukeen ja esimerkiksi asuminen ja liikkuminen on Helsingissä jatkuvasti kalliimpaa.

Opiskelijatutkimuksia tekevän pankin ja tuloksia julkistavan lehden kuitenkin toivoisi huomioivan myös keskiasteen opiskelijat ja pitävän lukiolaisia ja ammattikoululaisia ihan oikeina opiskelijoina.