Ei sukupuoli- vaan tasa-arvosota

Seuraava mielipidekirjoitukseni julkaistiin uusimmassa Viestintäalan ammattiliiton lehdessä Kirjatyössä.
Pietilän kolumnin voi lukea
täältä.


Jyrki Pietilä kirjoitti kolumnissaan (Kirjatyö 2/08) toimittajien viime aikoina suosimasta teemasta, miesten ja naisten vastakkainasettelusta. Hänen mukaansa tasa-arvovaltuutetun käsittelemät ongelmat, kuten miesten ja naisten hiustenleikkuun erilainen hinnoittelu, ovat "aikuisviihdettä huvittavimmasta päästä". Esittipä Pietilä jopa tasa-arvovaltuutetun toimiston lakkauttamista.

On käsittämätöntä, että Suomessa vielä puhutaan tasa-arvoasioista tällaisella Pietilän harrastamalla naureskelun ja vähättelyn tasolla. Olisiko hiusalan hinnoissa korjattavaa, jos asiakkaat jaoteltaisiin karvan värin mukaan? Jos vaaleaverikkö maksaisi tuplasti sen mitä tummatukkainen?

Tasa-arvovaltuutetun lausunnoista (sivustolta www.tasa-arvo.fi) löytyy toki liuta muitakin käsiteltyjä tapauksia: on syrjintäepäilyjä viran täytössä ja palkkauksessa, työsuhteen päättämisiä raskauden takia sekä vuokra-asunnon välittämistä vain naisille, koska ovat omistajan mukaan siistimpiä kuin miehet. Minusta nämä esimerkit eivät kuulosta viihteeltä lainkaan.

On myös syytä muistaa, että tasa-arvovaltuutetun tehtävä on valvoa tasa-arvolain toteutumista. Jos tämä laki koetaan turhaksi, olisi kritiikki syytä osoittaa lain säätänyttä eduskuntaa kohtaan. Pietilän pyyntöön nuorille toimittajille siitä, että maailmaan voi ottaa muitakin näkökulmia kuin sukupuolten väliset erot, voin toki yhtyä. Itse pyytäisin vanhoja toimittajia aidosti tarttumaan epäoikeudenmukaisuuksiin nimenomaan tasa-arvon nimissä, sukupuolista riippumatta.