Rakennusteollisuus pakenee vastuutaan työtapaturmista

Tänään vietettiin kaikissa rakennusalan työpaikossa minuutin hiljainen hetki jokaisen viime vuonna työtapaturmassa kuolleen 14 rakentajan muistolle. Työnantajapuoli päätti kuitenkin olla osoittamatta mitään kunnioitusta menehtyneitä työntekijöitä kohtaan, kun sitä edustava Rakennusteollisuus neuvoi eilen yrityksiä olemaan maksamatta palkkoja hiljaista hetkeä viettäville tuon vajaan vartin ajalta.

Rakennusliiton verkkosivut 15.1.08:
"Tässä lienee yksi osoitus siitä suomalaisesta työnantajakulttuurista, minkä seurauksena rakennusalan tapaturmat ovat moninkertaiset muiden Pohjoismaiden tapaturmamääriin nähden ja kuolema on karmean tuttu vieras suomalaisilla rakennustyömailla."

Helsingin Sanomat 16.1.08:
"Uudenmaan työsuojelupiirin tarkastajien mukaan ongelmana ovat pitkät aliurakointiketjut ja ulkomaiset työntekijät. Työmailla on työntekijöitä, joiden ammattitaidosta kenelläkään ei ole tietoa."

Työturvallisuusseikat on toki myös työntekijän huomioitava, mutta ensisijaisesti on työnantajan vastuulla huolehtia turvallisista työoloista. Tuossa Hesarin pätkässä mainitut seikat nyt ainakin on työnantajan harteilla. Miten RT kehtaa näin räikeästi ilmoittaa, ettei ota mitään vastuuta kuolemiin johtaneista työtapaturmista?