Turvapaikka kaikille!

Tänään tuli ykköseltä loistava dokumentti, Turvapaikka. Veti taas pintaan raivot Suomen sisäministeriötä kohtaan.

Ohjelmassa seurattiin useita alaikäisiä turvapaikanhakijoita vuoden ajan. Nähtiin äitinsä olinpaikasta ja katoamisen syistä tietämättömien lasten tuska sekä täysin järjettömiä ja epäoikeudenmukaisia karkoittamisia. Suomessa vastaanottokeskuksessa pitkään oleskelleet nuoret, jotka olivat ehtineet jopa oppia suomen kielen varsin hyvin ja joku oli vakituisessa työssäkin, karkoitettiin takaisin Kreikkaan ja Afganistaniin asumaan siltojen alla nälissään ja pelkäämään niin poliisien pahoinpitelyitä kuin henkensä puolesta isän entisten vihamiesten takia. Ja Suomi, mukamas oikeudenmukainen hyvinvointivaltio, lähettää ihmiset tällaseen jamaan!

Yhtenä erityisenä epäkohtana dokumentista nousi ns. B-lupa, eli tilapäinen oleskelulupa. Sen kanssa yksikin seuratuista nuorista sai vuoden ajan odottaa karkoitustaan - kunnes "Afganistaniin palauttaminen olisi mahdollista". B-luvalla oleskeleva ei ole Kelan piirissä, ei saa tehdä töitä, ei opiskella eikä ilmeisesti muuttaa kuin toiseen vastaanottokeskukseen. Kuvitelkaa 17-vuotiasta poikaa tällaisessa tilanteessa vieraassa maassa! Halu töihin tai kouluun on varmasti melkoinen, mutta jostain syystä heidät selvästi halutaan pitää myös B-luokan ihmisinä.

Vieläkään en ymmärrä, miten meillä länsimaalaisilla on oikeus valikoida maahamme tulevista ihmisistä ne halutuimmat, mutta itse voimme liikkua ja muuttaa suurin piirtein minne tahansa maapallolla.