Lähikoulut säilytettävä!

Hetken lepäilyn jälkeen suunnataan jo seuraaviin taistoihin – niin kunnallisvaaleihin kuin vaalien välisiinkin koitoksiin. SKP:n Helsingin piiri jatkaa telttakiertueita lähiöissä, huomenna porukka on Kontulassa. 2.4. keskustellaan Maantaiklubilla otsikolla Mitä nyt, vasemmisto? Innokkaiden yleisökeskustelijoiden lisäksi paikalla ovat demareista Heli Puura, Vasemmistoliitosta Pekka Buttler ja SKP:stä Arto Viitaniemi sekä esiintymässä pietarilainen yhtye Otsharovanie Rossii.

Taisteluja tässä tarvitaankin. Opetusvirasto julkisti alkuviikosta esityksensä 11 koulun lakkauttamisesta Helsingissä vuosina 2008-2011 – kuin suurena pelastajana, ulkopuolinen konsulttifirmahan oli selvityksessään viime vuoden puolella ehdottanut paljon useamman koulun lakkauttamista. Lakkautettiin kouluja sitten 11 tai 17, tarkoittaa se aivan liian monen lapsen koulumatkan kohtuutonta pitenemistä ja muuttumista turvattomammaksi. Sopeutuminen uuteen ympäristöön ei pieniltä koululaisilta (eikä aina isommiltakaan) suju käden käänteessä, ja varmasti vielä vaikeampi tilanne on erityisluokkia siirrettäessä toisiin tiloihin.

Tuntuu järjettömältä, että rikas Helsinki on edes lähtenyt tähän touhuun: aluksi oikein tilannut selvityksen varmasti opetusasioissa kovin asiantuntevalta konsulttifirmalta siitä, miten niin ja niin monta koulua voitaisiin lakkauttaa. Ei konkreettista keskustelua koulutilojen muista käyttömahdollisuuksista, eikä puhettakaan vaaditusta luokkakokojen pienentämisestä nyt kun oppilasmäärä sopivasti pienenisi.

On totta, että kouluikäisten määrä Helsingissä on vähenemässä – hetkeksi. Alle kouluikäisten määrä nousee, ja yllätys yllätys, hekin menevät joskus kouluun. Kohta taas rakennetaan koulujen pihoille lisätiloiksi parakkeja kuten 90-luvun lopulla. Tutut, turvalliset ja asuinalueen elinvoimaisuuden kannalta merkitykselliset lähikoulut tulee säilyttää kehittämällä niille muitakin käyttötarkoituksia iltaisin ja viikonloppuisin. Ja vieläkään en ole kuullut hyväksyttävää selitystä sille, miksi rahaa takova pääkaupunkimme joutuu lasten hyvinvoinnista rahaa säästämään.